Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


"Életiskola"

 

 

 

 

 

 www.nagymaria.eoldal.hu/cikkek/relaxacio/a-relaxacio-psychofiziologiaja.html

 gitta-035.jpg
KÉSZÜLŐ RIPORT: 
– Sokat dolgozik?
– Sokat, mert eddig a főállásom mellett még negyed állásban egy addiktológiai gondozóban is dolgoztam, de most mindkét korábbi munkámat föladtam. Nemsokára  új munkahelyemen kezdek, és mellette –terveim szerint- a Magyar Relaxációs- és Szimbólumterápiás  Egyesületnél kiképzőként fogok tevékenykedni, ahol olyan terápiás módszereket taníthatok majd tanároknak, amelyek bekerültek a Nemzeti Alaptantervbe. Ezen kívül szívesen tölteném azzal az időmet, hogy  tömegeknek segítsek jezsuita meditációval, amiből már most ízelítőt adhatok  szülésfelkészítés kapcsán egy Pest közeli kórházban a vezető védőnő védnöksége alatt. 
 
– Ez küldetés? Mert az, amit itt felsorolt, az szerintem már több mint hivatástudat.
– Én inkább elhivatottságnak mondanám, mert ezt belülről jövő motivációnak érzem, és nem egy külső kényszernek. 
 
– Érezte, hogy ez lesz a belső motiváltságából adódó út?
– Én gyerekpszichiáterként kezdtem a pályámat. Nagyon szerettem a gyerekeket, és ha el bírtam volna viselni a gyerekhalálokat és a gyerekek szenvedését, akkor valószínűleg a gyerekgyógyászatot választom.  
 
– Ugye jól érzem, hogy Önnek nagy lelke van?
– Azt hiszem, ebben igaza van. 
gitta-008.jpg
– És a felnőttek szenvedését könnyebben viseli? 
–Természetesen a felnőttek szenvedése is megérint, de szeretném ezt a hivatást – vagy küldetést – úgy végezni, hogy a gyerekek ne jussanak el odáig, hogy felnőttként  psychésen súlyosan megbetegedjenek. Kell, hogy kapjanak egy olyan megküzdési módot – relaxációval, meditációval, lélekmentő technikákkal és főleg életszemlélettel –, amivel el tudják kerülni a betegségeket. A tartós betegség szerintem egy olyan egyensúlyvesztés, ami rugalmatlanul beszoríthatja a személyiséget. Jó lenne, ha a gyerekek olyan iskolarendszerben nőnének fel, ahol hiteles emberektől sajátíthatnák el ezt a szemléletet. 
 
– Azt tetszik sugallni, hogy ha a lelkünk kiegyensúlyozott, akkor nagyobb valószínűséggel a testünk is egészséges?
– Én abszolút hiszek ebben. Ezt a felvetést már pedzegeti a pszichoszomatika is, bár még fényévekkel vagyunk hátrébb attól, ahová egyébként ez a tudományág vezethet. Az viszont teljesen biztos, hogy az egészséges lélek a testet is egészségesebben tartja. Maga a relaxáció, a meditáció és a szimbólumterápia egy olyan működésmódra tudja átállítani a szervezetet, ahol az oxidatív stressz negatív hatásai jórészt kiküszöbölődhetnek megfelelő életmód betartása mellett. 
 
– Szeret tanítani?
– Előadni és együttgondolkodni szeretek az emberekkel, de ezt nem nevezném tanításnak. 
 
– Az együttgondolkodás más fogalom, mint a tudás átadása?
– Tanítás alatt én nem egy egyirányú dolgot értek, hiszen Szókratész is úgy tanította a diákjait, hogy együtt beszélgetett velük. Ha a kérdések megszólítják az embert, és ha az ismereteinket a gyakorlatban próbáljuk ki, jobban csiszolódik a tudásunk. …és még aki átad, azé is megsokszorozódik.
 
– Iszom a szavait, nagyon érdekes dolgokat mond, de a magyar oktatás jelenleg teljesen másképp működik. 
– Igen, ez a poroszos iskolarendszer azoknak a gyerekeknek kedvez, akik egyébként jól adaptálódnak, semmi problémájuk, könnyen tanulnak, de ezek a tulajdonságok mindössze a gyerekek felső 10%-20%-ára igazak. Szerintem a gyerekek többségéből többet lehetne kihozni, ha ez a szimbólumterápia, a relaxációs és meditációs típusú szemlélődő és megengedő vonal, az a kíváncsiságra épülő tapasztalatokat integráló szemlélet – amit Dr. Bagdy Emőke szeretne behozni az iskolarendszerbe – elterjedne, mert ez valószínűleg nagyobb tömegeket tudna magával ragadni. ..és egy gyermek sem veszhetne el a rendszerben!
 
– Ez így igaz. Kedves doktornő, ott tudja hagyni a betegei panaszát, baját a munkahelyén, hogy ne vigye haza magával? 
– Nem érzem azt, hogy a pácienseim terheket raknának rám – persze nyilván időlegesen átveszem a problémáikat –, és előfordul, hogy néha még magam sem tudom, milyen irányba is induljunk el közösen, előbb-utóbb viszont mindenkivel megtaláljuk azt az utat, amelyen elbírja a saját terheit. A kereszt szimbológiája is az, hogy bár kezdetben Jézus cipeli a keresztet, de később a kereszt megtartja őt, mert méltósággal szembenézett a sorsával.   Én azt a módszert tudom átadni a betegeimnek, amivel nem a másikra akarják majd átrakni a terheiket, hanem megtanulják a problémákat részekre szedni, majd a darabokkal valamit kezdeni. Aki meg akar gyógyulni, azt a saját útjára tudom segíteni. Aki viszont csak panaszkodik, és nem akar megbirkózni a terheivel, azon csak időlegesen lehet segíteni. Ilyenkor sajnos tudomásul veszem, hogy ő még nem érett meg arra, hogy a saját lábára álljon. Jézust is felkeresték azok, akik meg akartak gyógyulni, és nem ő kereste fel a betegeket. Nem ő járt helyettük, hanem megtanította őket járni, azaz szembesítette őket a képességeikkel. Én is arra tudom rávezetni a pszichoterápiás betegeimet, hogy higgyék el, képesek járni és gyógyulni.
 
– Ez szép. Gyakran kalandozik a Bibliában?
– Az Újszövetséget szeretem, de az utóbbi két évben sajnos nem nagyon volt időm elmélyedni benne. Nagyon sokat dolgoztam, szinte elrobogott mellettem az élet. Több könyvbe is belekezdtem és nem sikerült mindet befejeznem. Remélem az új munkahely lehetővé teszi, hogy visszataláljak az irodalomhoz és a Könyvek Könyvéhez.
 
– Egy orvos is el tud fáradni?
– Igen, én mostanság sokszor érzem magam fáradtnak.
 
– De az Ön korában ezt még nem szabadna.
– A kimerültség nem nézi, ki hány éves. 
 
– Tudjuk egyébként a sorsunkat segíteni, kicsit elé menni, kicsit problémamentessé tenni? Főleg a mai világban kérdezem ezt, amikor reggeltől estig negatív impulzusok érnek minket. 
– A genetikai kutatások ma már ott tartanak, hogy bár számos dolog meghatározott, de a gén-környezet kölcsönhatás miatt a környezet visszahat az ember genetikailag programozott működésére, állapotára is. A tudatos embert pedig – aki befolyásolni tudja a környezetét – nem mint tények göröngyei érik a környezeti hatások, hanem ki tudja rostálni azokat az aranyrögöket, amelyek a sorsát jó irányba vihetik. 
 
– Ön ki tudja?
– Reménykedem benne, hogy igen. Nyilván sohasem könnyű, hiszen mindenhonnan nehézségek érik az embert, elég csak a társadalmi, gazdasági vagy a politikai hullámvasútra gondolni. Sokszor azt sem tudjuk, melyik lábunkra álljunk, de azt gondolom, virágok mindig nyílnak, a patakok csörgedeznek…
 
– Kedves doktornő, engem mindig is nagyon érdekelt engem, hogy milyen édesanya lehet egy pszichiáter. Mesélne erről egy kicsit?
– Ez jó kérdés. Két fiam van, a nagyobbik már gyógyszerészdoktor, a kisebbik viszont még csak általános iskolás. Elég öntörvényű kamasz, de amikor megsimogatom a fejét, miközben azt mondja, hogy ezt ne tegyem, mégis azt érzem, hogy szinte belesimul a tenyerembe. Az ember a metakommunikációból érzi a másik reakcióit. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy érzelmi biztonságot tudjak nyújtani, mint az, hogy mindig igazam legyen, vagy ráerőltessem az akaratomat, a nézőpontomat a gyerekeimre. Azt hiszem, édesanyaként igyekszem következetesnek lenni.
979917_499037120165287_1261596788_o.jpg
– Meg szokták beszélni Önnel a gondjaikat, a problémáikat?
– Ez érdekes, mert abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy az édesanyám, az ő nagymamájuk még él, és ő egy igazi nagy szívű nő, aki nem fél kifaggatni őket, így én tőle értesülök a gyerekeim legtöbb dolgáról. Vele bizalmasabbak, mint velem. Én inkább hagyom, hogy éljék az életüket, de ha gondjuk van, akkor természetesen hozzám fordulnak, mert én nem minősítek, csak segítek ilyenkor.
 
– Ez a kicsit hátrébbvonulás egyébként tudatos Öntől vagy eleve így alakult az anya-gyermek kapcsolatuk?
– Azt hiszem ez tudatos, mert anyukám faggatózásáról még elég élénken bennem élnek a gyerekkori emlékek, és bizony gyakran nehezményeztem a túlzott figyelmét. A személyiségfejlődés szempontjából fontos, hogy mindenkinek legyen egy olyan kis titkos területe, ahová csak neki van „bejárása”. 
 
–Szükség van erre?
– Én úgy gondolom, hogy mindenképpen. A munkahelyünkön is fontos lennie egy olyan fióknak, ami csak a miénk.
 
–Sok ilyen fiók van a lelkünkben?
– Szerintem biztosan.
 
– És kell, hogy legyen?
– Szerintem kell, mert egyébként honnan indulnának ki a számunkra is új dolgok, az újító erők, ha nincs megfelelő biztonságos kamrácska, vagy esetleg szentély? 
 
– Doktornő, muszáj olyan kérdéseket feltennem, amik látszólag bugyutának tűnnek, de én roppant kíváncsi vagyok az Ön véleményére. Ugye minden nap használjuk azt a szót, hogy szeretet. Mit jelent a szeretet az Ön értelmezésében? 
–  Elcsépelt szó ez nagyon. Szerintem érzelmet, odafordulást, a másiknak a jó értelemben vett csodálatát jelenti. A pszichológia –szerintem-mindenképpen egy transzperszonális dolog, mert a csorbítatlan belső hajtóerő az embert fejlődésre, tökéletesedésre sarkallja, és a szeretet ennek a belső fejlődésnek vagy szabadon hagyásnak, tiszteletnek a megnyilvánulása,  mozgató ereje.
 
– Kell magunkat szeretni? 
– Mindenképpen, mert ha valaki önmagát nem szereti, akkor hogyan szerethetné a másikat? Ha magamnak nem tudok megbocsátani, akkor azt sem tudom, hogy a másik hogyan fog eljutni arra az útra, hogy én megbocsássak neki. Hiszen ismerem már a magam hibáit, mért üldözném a másikban? Inkább segítek megbirkózni velük,ha kell, miután elfogadtam, hogy léteznek.
 
– Mi az a megbocsátás?
– A legnehezebb dolog a Földön. Megbocsátás például az, amikor Jézus azt mondta a kereszten, hogy nem tudják, mit cselekednek. Megbocsátani az elismerése annak, hogy az emberek nincsenek azonos fejlődési fokon. Lehet, hogy az egyik területen megértenek dolgokat, míg a másikon nem, ezért nem lehetek olyan kevély és elbizakodott, hogy azt higgyem, a másik ember csak gonoszságból vagy nemtörődömségből olyan, amilyen. …és mert tudom, hogy én sem vagyok bűntelen. 
 
– Ön tud megbocsátani?
– Nehéz dolog a megbocsátás. Nekem is vannak elvárásaim a másik ember felé, és szeretném, ha az a másik jó vagy legalább olyan konstruktív és nyílt lenne, mint amilyennek adott esetben önmagam gondolom. Nehéz megbocsátani, de magunk miatt mindenképpen kell, mert egyébként a negatív érzéseink ahhoz a témához kötnek, amitől inkább szabadulni lenne érdemes, hiszen a szabadságunkat nyirbálja meg minden túl sokáig dédelgetett negatív érzés. 
 
– Feszültebbek, ingerlékenyebbek vagyunk az utóbbi években? 
– Szerintem igen. Ez látszik a pszichiátrián is, aminek az utóbbi években megnőtt a forgalma és megváltozott a beteganyaga. Régebben jórészt a genetikailag megalapozott betegségekkel foglalkoztunk, most viszont ide is begyűrűztek a szociális problémák. Olyan emberek keresik fel tömegével az ambulanciákat, akik úgy érzik, nem tudnak rendet rakni az életünkben, és egyedül nem képesek megoldani az enyhe hangulatzavarukat vagy hétköznapi szorongásukat és azt gondolják ez puszta gyógyszereléssel karbantartható.
 
– Van egy embernek kisugárzása?
– Gondolkodnom kell rajta, hogyan is érti ezt, de nyilvánvalóan van. Ha az ember önazonos és hiteles, akkor az átsüt a személyiségén. A keleti ember hamis egónak nevezi azt, amikor olyan elveket követünk, amik nem igazán a bensőnkből fakadnak, hanem a szüleinknek, a családunknak, esetleg a vélt vagy valós elvárásoknak megfelelően cselekszünk. Nehéz boldognak lenni.
 
– Ön boldog, doktornő?
– Azt gondolom, hogy nekem is vannak problémáim, és előfordul, hogy nyakig el is merülök bennük, de ha meglátok valami szép természeti jelenséget, akkor felül tudok ezen emelkedni, és akkor boldog vagyok. A metakognitív szemlélet azt jelenti, hogy nem vagyok egy az egyben azonos a gondolkodásommal, nem ragadok bele a problémáimba, hanem – mint a meditációban – hagyom, hogy elússzanak, mint a felhők a kék égen. Ez a keleti szemlélet egyre inkább begyűrűzik hozzánk is, és a segítségével megtanulhatjuk, hogy bármilyen kínzó gondolataink is vannak, mindig tudjuk őket  kívülről, távolabbról szemlélni. 
 
– Ezt meg lehet tanulni?
– Ez a metakognitv irányzat azt mondja, hogy ha a kognitív terápiában egy depressziós kétszer-háromszor visszaesik, negyedjére már érdemes megtanulnia ezt a szemléletet. Léteznek olyan technikák, amivel ha figyelünk egy hangra, majd egy másikra, egy harmadikra, eljuthatunk odáig, hogy akár nyolc hangot is külön tudunk választani. Van egy idős, bölcs barátom – az idősebbik Varnus Xavér –, akitől nemrég kaptam egy cd-t, amin ő zongorázik. Újra és újra meghallgatva déjá-vú és jamais-vu  érzés kerít a hatalmába, mert mindig új hangokat és érzéseket hallok ki az ismerős játékából.  
 
– Nem ezt hívják szeretetnek?
– De igen, azt hiszem. A szeretet egy tudatos jelenlét, amikor az ember egyszerűen csak örül, hogy ott van és nyitottan és kíváncsian figyel az adott személyre vagy dologra, elvárások és görcsösség nélkül. 
 
– Mindent elért az életben, amit szeretett volna?
– Remélem, hogy még nem.
 
– Nem? Miért?
– Mert még remélem, van előttem némi idő.
 
– De időarányosan?
– Úgy azt hiszem, hogy igen, még talán többet is. Úgy vélem, hogy a sors mindig azokat az embereket sodorta elém, akik a legjobbat tudták nyújtani, legyen az egy pszichoterapeuta tanár – dr. Lehoczki Pál, Szőnyi Magda – vagy egy barát, akik valóban hitelesek voltak és rendelkezésemre álltak a példájukkal, az elhivatottságukkal. Csak remélhetem, hogy egyszer én is ilyen leszek valakiknek. 
1002101_10151733295299642_125054154_n.jpg
– Mi az a hála? 
–  Mi a hála? Nehéz kérdései vannak.
 
– Szerintem mindenképpen az, amiről Ön az előbb beszélt.
– A hála –számomra-egy élő kapcsolat egy érzelemtelített emlékhez egy olyan ember felé, aki valami miatt szinte a részünkké vált, és akinek a tulajdonságait, a hitelességéből áradó erőt mint egy húzókötelet, kapaszkodót a saját személyiségünkbe tudtuk építeni. 
 
– Kedves doktornő, én most azért vagyok hálás a sorsnak, mert megismertem Önt. Köszönöm a lehetőséget.
 
 
Dr. Nagy Mária Magdolna
természetgyógyász orvos, akupumktőr, pszichoterapeuta
Diákrelax akreditált kiképző oktató

 

 Kép A relaxáció számos psychés probléma enyhülését, megoldását hozhatja, emellett a testi állapot is javul, a szervezet regenerálódik.

Későbbiekben lehetőség van jezsuita meditáció megtanulására  /az önismeret fejlesztésére /egyéni formában/, valamint más önismereti útra is.

Természetesen, aki a relaxációt /autogén tréninget / is egyéni módon szeretné megtanulni és nem szívesen jönne csoportba, arra is van lehetőség előre egyeztetett időpontban.

A relaxáció nem ördöngösség, csak egyszer kell jól megtanulni képzett vezetőtől, utána a készség bárhol bármilyen körülmények között előhívható akár egy fél pillanat alatt is.

 

 

 

Schulz, a módszer kitalálója több mint 100 évig élt, és segítségével már extrém sportteljesítmények is megvalósultak, átmenetileg- szükség szerint- az alváshiányt is enyhíteni tudja. A testi állapot mindenképpen javul, a meditációval pedig akár komoly betegségek gyógyulhatnak, enyhülhetnek, ahogy az agykontrollnál is látjuk.

 

Kép

A relaxáció megtanulása, gyakorlása olyan befektetés, ami többszörösen megtérül a jövőben.

 Gyakorlatilag minden állapotban javasolható- kivétel egyes súlyos psychiátriai betegségben, amikor a befelé fordulás  (önismereti feltáró munka ) egyébként is nehézségekbe ütközne-, de leginkább átmeneti alvászavarok, kapcsolati és életvezetési kérdések, magasvérnyomás - és egyéb testi problémák javítása, egyensúlyba hozása (természetesen az alapbaj megfelelő orvosi kezelése mellett), a szorongás feloldása, döntési helyzetekben a képi gondolkodás  sűrítési és érzelmi súlyozású problémamegoldási effektusainak kiaknázása, önmagunk, és saját életutunkra való rátalálás lehetősége, amikor is pontosan felismerjük belső szükségleteinket és ennek nyomvonalába ívelő céljainkat és az ehhez vezető egyéni utunk.

Segít a dohányzásról való leszokásban /esetleg más addikciókban is/ fülakupresszúrával és viselkedésszempontú elemzéssel és terápiával egybekötve.

Tehát  az autogén tréning révén gyakorlatilag az életvezetés belsővé és örömtelivé válik, a döntések pedig nem kínszenvedések többé, hanem kiteljesedésünk  és önvalónk megélésének lehetőségei lesznek. Ha helyesen relaxálunk, fókuszálunk és meditálunk önmagunk mélyebb szintjeit éljük meg.

Kép

Ha megtanultuk, önállóan tudjuk alkalmazni bármilyen szinten, de lehetőség van a kapott tudás továbbfejlesztésére is, bármelyik lépcsőnél.

Szívesen állok rendelkezésre információ adásával, akár telefonon, akár email-en bármilyen kérdéssel kapcsolatban díjtalanul.

 

 

 

Kép Tel: 06-20- 494-6901

dr. Nagy Mária

természetgyógyász-orvos

pszichoterapeuta

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.