Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


zeneterápia dr. Tóbiásnál

2015.04.09


Dr. Tóbiás Imre zenész, pszichiáter szakorvos 1995. óta tart zeneterápiás csoportokat a Dél-pesti Kh. Addiktogiai Osztályán.
Terápiájában vitorlájába igyekszik fogni a zenei élmény által megnyíló képzelet képi és más modalitásokon át kifejezésre jutó élményanyagának hajtóerejét a zene lüktető, magával ragadó hatásával.
Tóbiás adj. Úr  szintézisre törekszik a gyógyító, felszabadító  élmény öröme és a kognitív feldolgozás nyomán keletkező aha-élmény összefüggéseket megvillantó élménye között, ami így nem  megbélyegző, nem bűntudatkeltő, hanem mint a szimbólumok esetén mindig van egy előremutató vektora.
  A  doktor receptív  befogadó zeneterápiája során különböző zenedarabokat hallgatnak, miközben a pánik- és szenvedélybeteg, alkohol- és drogproblémákkal küzdő vagy depressziós páciensek imaginatív feladatokat oldanak meg átadva magukat a zenének, annak
hatására képzeletben képeket festenek, videoklipet készítenek, vagy előhívnak valamilyen emléket, vagyis mintegy zenére "álmodnak" megváltozott tudatállapotba kerülvén. A zenehallgatás után megosztják egymással az élményeiket, így növelve empátiás beleélő képességüket, ill. kognitív problémamegoldó készségeik tárházát is ötletbörze szerűen a közösbe adják, amelyet a szimbólumok még inkább elmélyítenek.  A zeneterápia így egyszerre önismereti élményterápiás és kommunikációs tréning is.

 

 

a jezsuita meditáció atyja L.-i Szt. Ignác

„Az út a folyó mentén halad. Ájtatosan lépkedett ott, és egy pillanatra leült, arccal a mélyben hömpölygő folyó felé fordulva. Amint ott ült, értelmének szemei kezdtek megnyílni. Nem látomást látott, hanem sok mindent megértett és felismert, lelki dolgokat csakúgy, mint a hitre és a tudományra vonatkozókat. Mindezt olyan nagy megvilágosodással, hogy mindent egészen újnak látott.”

A Zarándok

-----Tóbiás dr.- zeneterápiáján használt zenedarabok és imagináció
 
1. Chopin- Concerto for Piano  and Orchestra No 1 in E minor , OP II.
Allegro Maestoso
Romance :Larghetto
Rondo Vivace

erre a zenére egy tengerparti képet szokott bemutatni Tóbiás dr., ahol 2 nő hátulról látszik romantikus ruházatban és valamiről elmélyülten beszélgetnek.... arról kell beszélni a zene után, hogy vajon miről...


2. Beethoven- Symphoni No 5 In C Minor , Op 67
Allegro Con Brio
Andante  Con Moto
Allegro
Allegro-Allegro-Presto

egy multbeli jelenbeli, vagy jövőbeli történetet engedjünk megjelenni lelki szemeink előtt.3.Vangelis: Alpha
itt engedni kell, hogy egy régi emlék beusszon és ezen meditálni, imaginálni, szabadon engedni a gondolatainkat is.


4 Joe Satriani  Starry Night

fúben fekve, vagy székben üldögélve este a csillagos eget kell megjeleníteni a meditációban

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.