Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hitvallás ( Ars poetica psychiatrico), a jövő...

2008.09.14

 

75917_438161302904979_2111198384_n.jpg

Ismerőseimnek, tanároknakl:www.relaxacio.hu/Diakrelax%20kepzesi%20ajanlat.pdf

 képző lettem a Diákrelax átadásában, mert a Nemzeti Alaptantervbe bevették kötelezőnek a relaxáció tanítását. 
Ha valaki segít nekem összeszervezni egy kb.13-15 fős csoportot tanárokból, akik aztán a gyerekeknek taníthatják tovább a relaxációt az iskolákban (annyi ember óraszámát leveszik mostanság, ez biztosabb megélhetést jelentene a tanárnak is,... egy ilyen képzettség megszerzése csak jól jöhet), akkor az az egyesülettől 20 ezer Ft. közvetítési díjat kap. (Csoportonként). A tandíjat az egyesületnek kell majd befizetni, de ők fizetnek ki majd engem is számlával, ha megtartottam a csoportot.
Hétfőn és csütörtökön egy szakrendelőben, gondozóban dolgozom, ahol 14 h.-ig vagyok. Ez a két nap lenne jó csoportozásra, kéthetente vagy az egyiket, vagy a másikat lehetne választani.

 www.relaxacio.hu/Term%C3%A9keny%20%C3%89letp%C3%A1lya%20M%C5%B1hely%20bemut.pdf

 

 

537500_433666376687805_252416654_n.jpg

Éltető képzelet művészeti műhely terve:

Gyógyító, jobbító  képzelet lenne a műhely címe. Művészetekkel: meditációval, tánccal, zenével, egyéb párbeszéddel foglalkozna olyan inspiratív jelleggel, hogy  egyszerre adná a zárda nyugalmát és mélységét, másrészt az estély örömét, csillogását és ötletbörzeszerűen felbukkanó kreatív villódzását.
Ilyesmiben gondolkodok.

 

a Szent Ignác-i meditáció mint a jövő útja?


összegzéskérésre írtam.
Benne van az addiktológia, a környezetvédelem, ill. a Jung-i előadás is az Angyalházban :-)www.youtube.com/watch
Aki szeretné, olvassa el.


A  képzés összességében tetszett, ugyanis kompaktan, gyűszűnyi mennyiségben, de koncentráltan és jól használhatóan kaptam a kezembe a módszert, amit mai felgyorsult világunkban egy adott problémához, élethelyzethez jól illeszthetek.

A szimbólumok nemcsak a diagnózisban vannak segítségünkre, ill. az "állapotfelmérésben", nagy előnyük, hogy van egy -kezdetben mindenképpen titkos- dimenziójuk, energetikai töltetük, ami a változásra buzdít, ösztönöz és ehhez szárnyakat is ad, nem a földbe döngöl, mint sok terápia esetén egy veszélyforrás az, hogy ne mondjunk ki túl korán olyan tartalmakat, amire a paciens nem érett.
Itt annyit tud kibontani a szimbólumból,  amire szüksége van, és még meg is kapja a reményt arra, hogy a szimbólum biztonságosan tovább viszi az úton reményteljes a változáshoz.
Emberléptékűen és mégis "varázslatosan". Mint a mesék tették gyermekkorunkban, amik minden kisgyermekhez "személyesen" szóltak.

S. Erika meseelőadása nagyon tetszett, valamint Magdáé is.

A környezetvédelem témája nagyon aktuális. Többször hallottam, és ismétléskor már nagyon tetszett.
Arra gondoltam, hogy úgy vagyunk ezzel a kínos témával, mint a heroinfüggők, akiknél a felvilágosítás rontja a problémaviselkedés súlyosságát.
Valószínűleg a tagadás, az elhárítás beindítása miatt.
Jó lenne környezetvédőkkel felvenni a kapcsolatot- pl. a kórházunkban működik ilyen kezdeményezés- épp emiatt, amit fent írtam, mert a meditáció tudná kivenni ennek a paradox hozzáállásnak, ellenállásnak, direktbe menésnek a méregfogát.
Tehát én is azt gondolom, hogy a szimbólumterápia lehet a hatékony eszköze mindkét problémának a kezelésére ( komoly szerfüggők , környezeti problémák)
Mivel sok művésszel állok kapcsolatban, gondoltam talán náluk lehetne ilyen képzéseket szervezni. Egyelőre erre még nem volt lehetőségem és időm sem igen.
Mindenesetre költői ábrázatú meditációs szösszeneteim versben megjelennek, ...Jung estet szerveztünk egy psychológus-szobrász barátnőmmel az Angyalházban Dr. Kassai-Farkas Ákos Főorvos Úr, addiktológus szakfelügyelő támogatása és védnöksége alatt.
A szimbólumokat használom súlyos betegeknél is. Olyan betegségeknél is- jól meghatározott formakörben-, ahol az autogén tréning kontraindikáltnak van kikiáltva. Pl. olyan kényszereknél, ill. posztraumás stresszszindrómában, ahol nincs veszély a szétcsúszásra, ill. az agresszív kényszerek felszabadulására. (
újrakezdés szimbólumai: tojás, forrás, rét...) Ilyenkor a beteg elveszíti addigi berögzött álláspontjait és megérzi a szimbólumból áramló reményt sorsának jobbra fordulására, és vissza tud nyúlni érzelmileg a gyermekkora erőforrásaihoz is. (érzelmi híd keletkezik)
Foglalkozásszerűen ha nem is alkalmazom a TÉM "francaise-át" :-), de előadni meghívnak a témában pl. a Bálint Ház Disputa Klubjába (immár másodszor), mivel az ottani vezető, a csoportanalitikus végzettségű kultúrantropológus Bereczki Marika nagy fantáziát lát a meditáció adta lehetőségekben.
Rácz József Professzor Úr az Addiktológia c. könyvében nagy távlatokat jósol a meditációnak, nyugati példákat sorolva fel, a drogprevencióban.
Buda Béla Tanár Úr bár legutóbbi nagysütetű munkájában "Az addiktológiák pszichoterápiájában  eléggé "lehúzza"- meglátásom szerin- a szimbólumterápiát, mint nem egy koherens módszert, de a terápiás közösségek metatörténeti -, szimbolikus közegét jelentős gyógyító tényezőnek tartja, holott a kettő azért-gondolom-  összefügg egymással.  Talán érdemes lenne itt is egy olyan "képtárat" kidolgozni, ami kutathatóvá tenné a területet, bár vannak már kézzelfogható eredmények....
Talán Dr. N. Piroskával lehet majd együttműködni ez ügyben, aki az EEG-bioffedback szakértője.

Tetszettek az előadások, több képhívást vártam volna, vagy ezekre centrált gyűszűnyi esetbemutatást, de  így sem volt rossz.
N Ildikó életből vett példázatai megnyerőek voltak.
Szóval az én szívterületem a művészet, de a legnagyobb aktualitása a környezetvédelemnek van, ilyen szerveződésekkel venném fel a kapcsolatot, ha tehetném, bár, ahogy fent írtam, sikamlós terület a kollektív elhárítások miatt. Nem lehet az ellenállásoknak direkbe nekimenni, lepattan a jószándékű törekvés róla, azok pedig csak megerősödnek....
Szívesen részt vennék N Piroska kutatásaiban-
ha még aktuálisak- az addiktológia területén. Ennek nagy jövőjét látnám a prevencióban, és pályázati vonalon is.
Jaj, a nagycsoportok esetében látom nagy használ a szimbólumoknak, a képi gondolkodásnak. Súlyos, pszichotikus dg.-sú betegeket is integrálni lehet ilyen szemlélettel a terápiás közösségbe, hiszen ők úgy "tudnak lenyúlni a kollektív tudattalanba", hogy ez másnak is érték lehet.  Nem árt, ha a terapeuta hidat ver közöttük és társaik között, a terápiás tér pedig normál esetben is kibővül a szimbólumok által, anélkül, hogy biztonságosságát, meghittségét elveszítené....

 

 

 

 

Kép

Kedves Ismerőseim!

"...sok minden ráébresztheti az embert, hogy mennyire tudatlan, holott temérdek olyan dologról értesült már, amelyek a Tudás témái. De más értesülve lenni, bízni az értesülés igazában, elhinni, és más tudni. Tudni annyi, mint átélni.
Tudok egy cinkét például. Tökéletesen tudom őt, mert átéltem, amikor ette az odakészített morzsákat. Az ő szájával ettem és az ő elragadtatásával, amiért a hóbundás ablakpárkányon ilyen pazar bankett található . Az ilyen tudás azért
is jó, mert az ajándékozást nem rontja meg a viszonzást váró tudatlanság.
Azt ugyanis tudjuk, hogy a cinke semmilyen formában nem viszonoz.
Az embereknek szóló ajándékozásunk értéke viszont szinte mindig tönkremegy a viszonzás elvárása miatt.
Nem mindig viszont ajándékot szoktunk kívánni.
Jó szándékunk és adási kedvünk tökéletes, de önzetlenségünk mögött éhes koldusként leselkedik az elismerésre várakozás kapzsisága.
Tudatlanságunk a személyiségünk számára kíván köszönetet és figyelmet, holott a személyiségnek nem jár semmi megsemmisítésen kívül, és ha a megajándékozottnak szüksége van arra a tárgyra,akkor meg kell, hogy kapja.
És ha nem adjuk oda, akkor tőle loptuk el. "


Tímár Katalin: Emlékképek az Örökkévalóságból

vizeses.jpg

 

 

 

 

 

Kép Egy pszichodrámás kollégával tervezzük Testszimbolika Műhely indítását eklektikus módszerekkel  /részletesebben lsd. lent

 

Szeretném, ha a későbbiekben leginkább pszichoterápiában dolgozhatnék, ugyanis ebben érzem magam a legeffektívebbnek. Nem vagyok karizmatikusnak mondható személyiség, azon dolgozom, hogy felszámoljam a klienseim irányomba való szükségletét. Rogers nyomán "tökéletesen funkcionáló személyeket" szeretnék látni, akik kikerülnek a "kezem alól". Nem kezelni szeretnék, hanem gyógyítani, EGÉSZségessé tenni másokat, vagy legalábbis elindítani őket ezen az úton, hogy önMAguk lehessenek. Tudom, hogy ebben a munkában övék az oroszlánrész, én legfeljebb csak a katalizátor szerepét vállalhatom. Szeretnék másokat saját erejükre és felelősségükre ráébresztreni. ez a pszichoterápiás "ars poetikám".

 

Példaképem Michel TOURNIER, aki a saját szakmáját (filozófiatanár volt) olyan átütő erővel tudta a művészetével ötvözni, mint előtte soha senki más.... Motivál a nagysága, és az, hogy neki sikerült....

 Kép

 

 

Kedvenc pszichoterápiás módszereim közé tartozik a relaxáció, fókuszolás, imagináció, meditáció. Mindezek együttese a pszichoszomatikus összefüggések felismerésének, átélésének és pszichoterápiás kezelésének élmény- és tanulási mechanizmusaiba való beavató út.  Ráépíthető szint:: a belső képek, szimbolikus áttételek és tartalmak pszichológiai módozati lehetőségeinek átélése és begyakorlása. Mindezeket nyújtják a fenti módszerek.

Mivel nemcsak a belső irracionális, hanem a külső racionális pszichoterápiás módszerekben is jól képzett vagyok (kognitív- és viselkedésterápia), ezért fokozott regressziós készség, kényszerek esetén is hathatós segítséget tudok adni. 

 

 Kép

P.S:

Minden területen szeretem az ellentéteket átlátni, integrálni, lefedni....Erről árulkodnak talán asztológiai jegyeim, amik az ellentétek integrálását szimbolizálják számomra. Fix Föld kontra Labilis Levegő ( a Bika jegyében születtem, míg az ascendensem Ikrek). A kínai horoszkópban Kecske vagyok . Sárkány kísérővel. A Kecske a legművészibb, leglágyabb. leggyengébb jegy, megspékelve a Sárkány irdatlan erejével, tisztánlátásával, racionalitásával... Remélem életem során sikerült integrálnom az ellentétes vonásaimat . Nem szeretnék egy szfinx-szerű félelmetes szörnyszülötthöz hasonlítani. :-)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gratula!

Berényi Hajnalka, 2010.06.26 21:58

Igazán igényes ,szép az oldalad.Minden szuper érdekesség megtalálható itt.Köszi szépen!Csak igy tovább....
Üdv.Hajnalka.

neurika@gmail.com

Neudl Erika, 2009.11.29 13:00

"RORSACH TESZTEM SZERINT GYAKRAN EJTEK NAGY, FEKETE, FURA PACÁKAT!"
:-))))))))))))))))))))))))
E

katalin.pozsgai@gmail.com

Kata, 2009.04.28 10:36

Igen, megérett az idő, szét kell feszíteni a korlátokat, hadd vegyüljön a külső a belsővel minden lélegzetben! Kihajtogatni a mások által ránktervezett kockát és ráfeszülni széltében-hosszában, kinyújtózott tagjainkkal hogy ropogjanak izületeink, nyúljanak izmaink, átjárják elménket a friss áramlatok. A szörnyszülött a kockába zárt lény. A kereszt hívséges hordozása fölfelé röpteti vágyainkat. "Hass, alkoss, gyarapíts!" -hisz Te vagy a Haza, aki fényre derül!
Neked írtam e sorokat, kívánva sok sikert céljaidhoz, de közben persze magamra is gondoltam, hisz "Tat twam asi..."

neurika@gmail.com

Neudl Erika, 2009.03.31 16:18

Mari,
terveidhez a legnagyobb szeretettel kívánok minden jót, Te vagy az életemben az egyik, akinek annyira drukkolok hogy berobbanjon a sikerbe a mély, és alapos tudásával, tehetségével.
Loreál, mert megérdemled.
kell, hogy az élet igazságos legyen és a lassú kibontakozásodat, hosszú siker koronázza.
Szépen tudsz hallgatni, kedvesen tudsz meghallgatni és nagyokat tudsz nevetni.
Ezek a legnagyobb titkok.

skende@gmail.com

Kende Sándor, 2008.09.14 19:05

Szia Mari, megkaptam az iwiwedet, Testszimbolikára javítsd, de ezen a honlapodon leírtak nagyon ütősek, kíváncsi vagyok, kik jelentkeznek. Szia Sándor