Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mária dr.-nő levelei befejező rész

2013.04.01

 

Sajnos a  szelíd konfliktuskezelő lap (Rózsa Imre András Főszerkesztő korai és váratlan halála miatt ) megszűnt.  

Ezt írtam ekkor: 

Én is nagy hálával tartozom RIÁ-nak. Valahol a polcok mélyén,- de a szívem mélyén mindenképp!- még mindig őrzöm visszafogott, de nagyon udvarias és korrekt leveleit pasztelles lágy lelkének papírra vetett kivetüléseit, amivel mindig reményt adott, hogy érdemes még hinni az emberségben, az emberi világ bástyájául adott értékekben és jóságban, valamint ebben, hogy vele együtt én is jobbító erővé lehetek e világban,..... csak most kezdem felfogni, hogy itthagyott bennünket.... és a hiánya egyre jobban fáj! 
Mert nélküle nem biztos, hogy töretlenül tudok hinni mindezekben, amiknek ő szerény, de tiszta apostola volt!!!! N.M:

 

  • Xaver Varnusz Sr Mari, adtad meg RiÁnak a végtisztességet. PuszillakX
  •  
    Nagy Mária Most olvastam el utolsó levelét. Mintha most is élne olyan közeliek voltak a sorjázó üzenetek. Milyen figyelmetlen voltam. akkor csak átfutottam sorait, amíg élt: alig reagáltam valamire. Vakfoltjaim voltak a szenvedésére., megszoktam már, hogy mindig erős. Mária, képzelje.... így ír a borzalomról.... Valahogy rutinosan, katonásan válaszoltam: szóljon, ha segíthetek.... Vajon volt-e, aki segített neki.?! Lánykájával levelezek.... Szörnyű, hogy elment!

Ebben a rovatban mások javára is szolgáló tanácsokat küld hozzá forduló pácienseinek a Szívtárs pszichiáter szakorvos főmunkatársa. Kérdéseiket a szivtars@szivtars.hu e-mail címen, vagy a 06-70-705-6159 SMS-számon tehetik fel dr. Nagy Mária Magdolnának...

 

 

 

 

Befejező részéhez érkeztünk a tizenéves diákokat leginkább érdeklő párkapcsolati jellegű kérdések és szakértői válaszok közlésének. A pedagógusok, iskolapszichológusok, osztályfőnökök által összegyűjtött levelekben a személyes adatok jó részét megváltoztattuk, hogy az érintett tanuló ne legyen felismerhető. A problémafelvetések miatt érdemes felnőtteknek is tanulmányozniuk, mi foglalkoztatja a mai tinédzsereket – gyermekeinket.

 

 

Anális, orális

 

Nem igazán tudom, mit tegyek. Azt hittem, készen állok a szexuális életre, de rájöttem, hogy az anális részétől undorodom, és csak az aktust szeretném kipróbálni. De a mai fiúk meg az orálist akarják jobban! Nem tudom, mit tegyek! Ha lesz pasim, akkor mit mondjak, vagy mit csináljak?   

Erika, 16 éves vidéki lány

 

   

 

Válasz:
A szexben csak olyat szabad tenni, ami mindkét félnek megfelel és elfogadható. A szexuális aktus előtt, közben (ideális esetben) nagyon bonyolult és magas nívójú kommunikáció zajlik. Szóval nem kell félned akkor, ha olyan fiút találsz, aki szeret és odafigyel rád, hiszen félszavakból is értitek majd egymást!

 

 Dr. N. M. M.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan bízzak meg benne? 

 

 

 

 

Az lenne a problémám, hogy most már lassan öt hónapja vagyok együtt a barátommal, aki hét évvel idősebb nálam. Nincs is baj a korkülönbséggel. Csupán az van, hogy a kapcsolatunk elején maximálisan megbíztam benne, mert tudtam, hogy ő nem „olyan”. Aztán egy napon beleolvastam a telefonjába, és kiderült, hogy az előttem lévő barátnőjét, Zsófiát (aki két évvel idősebb volt nála) velem párhuzamosam még két hónapig megtartotta. Természetesen számon is kértem, és elmondása szerint három vagy négy hónapig voltak együtt, és az a lány semmit nem jelentett neki, csak már arra várt, hogy a lány szakítson, hogy ne neki kelljen. Aztán elmondta azt is, hogy miután engem megismert, nem is feküdt le vele, és kéthetente egyszer találkoztak. Nem tudom, hogy mit higgyek el ebből, de már mindegy is, mert túl vagyunk rajta. Csak az inkább a probléma, hogy azóta betegesen féltékeny vagyok, és ez nagyon megrontja a kapcsolatunkat, pedig azelőtt minden tökéletes volt. Azóta nem tudom megállni, hogy ne nézzem meg a MyVIP-jét, és rengeteget veszekszünk is a féltékenységem miatt. Aztán még attól is félek, hogy mivel ő már 23 éves, talál magának egy idősebb lányt, akit majd elvehet feleségül, aki majd szül neki, bár ő erre azt mondta, hogy ez legyen az utolsó, amitől félek. Szóval csak abban szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tegyek, hogy ismét meg tudjak bízni benne, és hogy minden olyan legyen, mint az elején.

 

 

 

 

 

 

 

 

Éva, 16 éves budapesti lány

Válasz:
Nem csodálom, hogy megingott a bizalmad benne, ha párhuzamosan két lánnyal járt. Nagyon értékes számodra ez a srác? Sok jó tulajdonsága van, ami miatt ennyire ragaszkodsz hozzá? Vagy nem szeretnél magadra maradni? Nehéz lenne elviselni, hogy mégsem téged választ majd? Úgy éreznéd, hogy csődöt mondtál, vagy az ő személyiségét hiányolnád, amit nem tudsz betölteni mással? Nem kell ezekre válaszolnod nekem, arra biztatnálak, hogy tegyél fel egy csomó ilyen kérdést magadnak. Ha megvannak a kérdések, előbb-utóbb meglesz a válasz is. Egy jó kérdés nagyon közel tud vinni bennünket a probléma megoldásához. Megül bennünk, és jótékonyan dolgozik.

A kisherceg írója tollából származik a mondás, hogy „Nem az az igazi szeretet, ha két ember egymást nézi, hanem amikor képesek arra, hogy egy irányba nézzenek.” Ezt a szeretetet nehéz megtanulni, nyilván előtte sokáig kell egymást is nézegetni, mire erre képesek leszünk. Ugyanez a szerző írja, vagyis a mesében a róka mondja a Kishercegnek, hogy „felelősek vagyunk azért, akit megszelídítettünk.” Te is várd el a felelősséget a társadtól az irányodba! Megbocsátani lehet, felejteni nem biztos. Mindenesetre, ha érdemeket halmoz fel nálad ez a srác, akkor majd valószínűleg készen állsz arra, hogy ismételten maximálisan megbízz benne, úgy ahogy a kapcsolatotok legelején tetted. Nem gondolom, hogy kapcsolati függőségben szenvedsz (nem ismerlek téged eléggé, így hát ilyet nem is feltételezhetek), mindenesetre javasolnám érdekességképpen, hogy a www.jozanbabak.hu weboldalon tekintsd meg szeretett főnökasszonyom, dr. Fórizs Éva főorvosnő (addiktológus, és családterápiában jártas gyermekpszichiáter) videóját a társfüggőségről. Nagyon sok okos dolgot mond. Irtó nagy tapasztalata van a sokproblémás családok családterápiájában, és az addiktológiai kórképekben, valamint a szelíd gyógymódokban. Én külön örülök, hogy tőle tanulhatok.

 

Dr. N. M. M.

 

Kisebbségi érzésem van 

Én egy 16 éves srác vagyok, és nem érzem jól magam a bőrömben. Elég sovány vagyok (175 cm és 57 kg), ami miatt sokszor kisebbségi érzésem van, a másik dolog, hogy van a mellkasom egy rendellenesség, ami annyit jelent, hogy a mellkas csontom befelé nőtt, és ha olyan helyen vagyok, ahol le kell venni a pólót (pl. edzés vagy strand stb.) gyakran feszélyezve érzem magam. Ezek miatt nem is volt még barátnőm, mert nem igazán merek közeledni valakihez, mert nem bízok magamban. Híznom és erősödnöm kellene, de egyszerűen nem megy, mert valami probléma van a gyomrommal, ugyanis gyakran gyomorfájás és hasmenés jön rám, legtöbbször éjjel, de egyre gyakrabban már más időpontokban is. Kivizsgálás során semmi okot nem találtak rá, szóval valószínű pszichés alapon van ez nálam jelen. Segítségét szeretném kérni a problémáimmal kapcsolatban, hogy bízzak magamban, és merjek közeledni lányok felé.

 

Kristóf, határon túl élő magyar fiú

Válasz:
Nagyon komoly ez a mellkas problémád? Vagy azért nem olyan feltűnő, csak te érzed annak? Mit mond az ortopéd orvos? Tudtommal ilyenkor úszást szoktak javasolni. Bár itt le kell venni a pólót, de ha nem olyanokkal úszol együtt, akik előtt feszélyezed magad, akkor mit gondolsz, kárpótolhat-e téged az a tudat, hogy a testmozgás, az úszás javíthat az állapotodon, vagy ki is nőheted a panaszod, ha az enyhe? Műtéti megoldással is láttam már tökéletes gyógyulást. Tulajdonképpen, ha a testi panaszaid erősödtek fel (gyomorfájás, hasmenés, ennek testi oka nincs), akkor nagyon jó megoldás lehetne neked, ha megtanulnál relaxálni. Én is a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesületnél képződtem (
www.relaxacio.hu), abban az időben tanárokat, óvónőket is oktattak erre a módszerre. Bizonyára te is találhatnál egy képzett szakembert a környezetedben, aki segít kilábalni a problémáidból. Első lépésben szerintem érdeklődj házi gyerekorvosodnál. Az Etka jógát is jó szívvel ajánlom fiúknak is, ez mindegyik problémádra hasznos, a belső hasi gyakorlatok az emésztésed teszik rendbe, a gerinc- és csavaró gyakorlatok a csontozatod állapotán javítanak. Itt relaxációt is oktatnak és az önbizalmad is nőni fog, hiszen belső nyugalomra találsz. Ezek több száz éves jógagyakorlatok, tulajdonképpen egy gyógyító torna, a filozófiai, elméleti háttér túlhangsúlyozása nélkül.

 

Dr. N. M. M.

 

Nem mernek közeledni felém a fiúk 

Nekem olyan gondom lenne, hogy szép vagyok (bár annyira nem, de nem mondanám csúnyának se magam), de elszállva nem vagyok magamtól, mint a legtöbb 17 éves lány. Hamvasszőke, kékszemű és kitűnő tanuló! Ami jó is lenne, és lehet, valakinek elég is lenne, de én ennek már egy ideje nem örülök, mivel a fiúk nem mernek közeledni felém, mert azt hiszik, nekem nem elég jók, meg ilyesmi. Ezt onnan tudom, hogy már többen mondták a barátnőmnek, hogy milyen szívesen beszélnének velem, de nem mernek, mert hogy tuti visszautasítanám őket, meg ilyesmi. Meg írta az egyik 19 éves fiú, hogy nekem is írt volna szívesen levelet, de nem mert. Én ezért olyan szomorú vagyok. Ráadásul már cikinek érzem, hogy jól tanulok, mert az osztályomban, akik rosszabbul tanulnak, mint én, nem akarnak nagyon velem ismerkedni. Pedig imádok beszélgetni, bulizni, szórakozni, és nem értem, mért, mert nem szoktam okoskodni sem, és amikor bukásra állt az osztálytársam, akkor mindennap két órát bent maradtam suli után korrepetálni. Szóval szívesen segítek is, így vele jóba lettem, de a többiekkel nem. Már kezdek azon gondolkozni, hogy nem tanulok, meg ilyesmi, de akkor meg nem sikerül elérni a célom, hogy pszichológus legyek. Mit tegyek?

 

Mónika, kétségbeesett 17 éves diáklány Debrecenből

Válasz:
Azt hiszem, értem a problémádat. A lányok a sok jó tulajdonságodért nem szeretnek, a fiúk meg túl kishitűek épp emiatt az irányodban. Nos, ha így van: esetleg megoldás lehetne az, hogy te nyiss azok felé a fiúk felé, akik neked tetszenek. Sokkal értékesebb kapcsolatokra lehet így szert tenni, mint ha csak azokkal számolunk, akik minket akarnak kiválasztani.

 

Dr. N. M. M.

 

Terhes lehetek-e? 

Szeretném megtudni, hogy terhes lehetek-e, ha a vízben pettingeltünk a barátommal? Nem élvezett el. Most kellene megjönnie a menstruációmnak.

 

Tinilány Siófokról

Válasz:
Nem valószínű. Ha kérdésed merülne fel ezzel kapcsolatban a
www.alfaszovetseg.hu-n írják, hogy ingyenes terhességi tesztet is végeznek bárkinél, aki kéri. Ez vizeletből egy pár perces „procedúra”, de a nőgyógyászaton is szívesen segítenek, ha segítségre, tanácsadásra van szükséged. A www.golyahiregyesulet.hu honlapon védőnők dolgoznak önkéntesen, ingyenes telefonszámukon szívesen a rendelkezésedre állnak, ha bármiben a segítségüket kéred.

 

Dr. N. M. M.

 

Ez megcsalásnak számít? 

Van egy barátom, aki nagyon rendes, törődik velem stb. Most éppen nyaral, és én tegnap elmentem bulizni a barátnőimmel. Szokás szerint ismerkedtünk, főleg fiúkkal, és ott volt egy srác, Dani. (Irtó helyes, még alsós koromból emlékszem rá, amikor idejárt általánosban.) Elkezdtem vele is beszélgetni, aztán egyre jobban elvoltunk, végül elmentünk hozzá, smároltunk és jól éreztük magunkat, de semmi több nem történt. Arra gondoltam, hogy ez megcsalásnak számít-e, mert tulajdonképpen én szeretem a barátom, és a másikkal csak érzelmek nélkül voltunk együtt. Lehet, hogy ez azért volt, mert hiányolom a nyaraló pasimat? Nem tudom eldönteni. És ami még jobban aggaszt, hogy jól éreztem magam a másik fiúval, mert benne több a vadság, és megvan az, amire a nők általában vágynak: izmos has, szép arc és a szenvedély. Afféle „álompasi”. De ennek ellenére ugyanúgy nem érzek iránta többet, nincs, ami hozzákötne. Tudom, hogy mocskosul nem helyes, mégis akarom folytatni, amit vele elkezdtünk. Mi is történik velem pontosan? Mit kéne tennem?

 

Kitti, 15 éves lány Kecskemétről

Válasz:
Igen, előfordul az, hogy biológiailag máshoz vonzódunk, mint akit a szívünkkel szeretünk, vagy az agyunkkal jó partnernek, jó személyiségnek gondolnánk. A megcsalás mindenkinek mást jelent. Önmagában egy csók még nem a világ! A nagyobb dilemmád az, hogy itt nem akarsz megállni, ha jól értem. Tyűha, nehéz kérdés. Felkorbácsolódtak az érzéseid. Ezután több irányvonal is lehetséges. Tulajdonképpen még az is elképzelhető, hogy ezt a tapasztalatot, ezt a szenvedélyességet, tüzes vágyvilágot (amit a csókolózás közben átéltél a másik sráccal) át tudod ültetni a jelenlegi partnerkapcsolatodba, amit ennél a fiúnál tanultál, ill. tapasztaltál meg, és akkor sokkal értékesebbé, mélyebbé válik a jelenlegi párkapcsolatod.

 

Dr. N. M. M.

 

Szerelmi bánat 

Van egy óriási problémám. Jártam egy fiúval májusban két hétig, majd szakítottunk, aztán júliusban újra összejöttünk, és két és fél hónapig jártunk. Nagyon szerettem, csak nem igazán mutattam ki neki, mert nekem ő volt az első, de ezt ő nem tudta. Az egyik találkozásunknál hazaküldött, mert mennie kellett szakkörre, de nem is az volt a baj, hanem az, ahogy elküldött. Akkor elhatároztam, hogy nem keresem, mert mindig én hívtam őt, ha találkozni akartunk. Egy hétig nem hallottunk egymásról, majd írtam neki sms-t, hogy mi van velünk? Feljött msn-re, és ott mondta el, hogy megcsalt. Ezzel vége is lett mindennek. Vagyis lett volna, de van egy lány, aki osztálytársam, ő eléggé ribis. Ott lakik, ahol a volt barátom. Az a lány mindig elveszi másnak a pasiját, vagy legalábbis bekever, és úgy érzem, hogy ő tehet róla. Amikor jártam a fiúval, onnantól kezdve túl jóba lettek egymással. Nem tudom, mi az igazság, őszintén már nem is érdekel. Túl sokat rágódtam ezen.

Mire elfeledtem ezt az egészet, jöttek az újabb gondok. Újra beindult a barátság a volt pasim és köztem. Msn-en írogatott, majd egy buliban találkoztunk. Nem történt semmi különös, csak engedte, hogy simogassam az arcát, hogy átöleljem, és egy fél percig fogtam is a kezét. Persze táncoltunk is, de az most mindegy. Az a lényeg, hogy nagyon össze vagyok zavarodva. Nem tudom, hogy most mit akar. Én úgy érzem, hogy újra összejöhetnénk, de néha már én sem tudom, hogy akarom-e, hogy újra együtt lehessünk Dáviddal.

 

Berni

Válasz:
Jó kérdés. Mindenesetre én azt javaslom, hogy addig ne kezdjetek új kapcsolatot, amíg a régit nem tisztáztátok le. Miért csalt meg, mit várt volna tőled, mit nem kapott meg? Értékes vagy-e neki? Mit jelentett számára az eddigi kapcsolatotok? Ezt levelezéssel is meg lehet beszélni. Legyenek elvárásaid feléje, bár azt nyugodtan elmondhatod, hogy sajnálod, hogy nem mutattad ki előtte az igazi érzelmeidet, hogy sokat jelentett neked. Azt azonban érdemes kikötni, hogy te is szeretnéd, ha ugyanilyen nyíltan és őszintén állna hozzád, ahogy te viszonyulsz feléje. Nehogy egy bizonytalan légkörben megint feltedd rá a legjobb lapjaid, aztán mindent elveszíts. Ez a zavaros, nem letisztázott helyzet csak rontana mindenképp. Ezért mondom, hogy próbáljátok megérteni az eddig történteket.

 

Dr. N. M. M.

 

Párkapcsolat 

17 éves fiú vagyok, aki már lassan öt hónapja együtt van a barátnőjével (ő is 17 éves). Most voltunk nyaralni hétvégén, nagyon jó volt. Mindketten jól éreztük magunkat, és minden rendben volt. Vasárnap jöttünk haza. Tegnap (azaz hétfőn) és ma is nagyon ingerült és szótlan volt. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet a baja? Talán sok volt neki a hétvége? Vagy minden nő ilyen ingerült, mikor havi baja van (ugyanis tegnap jött meg neki)? Én nagyon szeretem őt, és nem szeretném elveszíteni! Eddig, amikor havija volt, sosem volt ilyen ingerült. Lehet, hogy nagyon elfáradt a hétvégén és még pluszba rátesz az is, hogy most menstruál?

 

Egy szomorú 17 éves srác

Válasz:
Elképzelhető, hogy ez is közrejátszik, amiről írsz. Próbálj vele kedves lenni ebben az időszakban. Kérdezz rá, hogy megbántottad-e? Ha nem válaszol konkrétan, biztosítsd róla, hogy ha a tudtod nélkül megbántottad volna, azt nagyon sajnálod, nem akartad. Azt gondolom, hogy a legtöbb lányból ki lehet édesgetni, hogy mi a „búbánata”.

 

Dr. N. M. M.

 

Határozatlanság 

Van egy fiú, Erik, akivel több van köztünk, mint barátság, de nem akar kapcsolatot kezdeni, mert csalódott, sok lány csalta vele a kedvesét. Tudom, hogy ez negatív képet ad róla és rólam is, mert szóba állok vele, de mint ember, nagyon szeretem, és nem csak mint barátot. Ő ezt tudja, és tudom, hogy fontos vagyok neki, nem csak azért, mert mondja. Mikor mondtam, hogy nem keresem, csak ha ő keres, rögtön hívott. Most pedig volt egy kis ijedtség, mert terhességi tesztet kellett csinálnom. Negatív lett szerencsére, és elmondtam neki. Örült az eredménynek, de utána meglepett. Mikor megkérdeztem, mit tett volna, ha terhes vagyok, azt mondta, nem engedné, hogy elvetessem. Dolgozna és a főiskolát is hagyná, ha kellene. Nem tudom, ez nekem szól-e vagy csak az elveinek, de nem tudom, érdemes-e várnom rá. A lányok nagyon hajtanak rá, felajánlják magukat. Nekem mindent elmond, de tudja, hogy féltékeny vagyok, és azt ígérte még két hónapja, hogy velem őszinte lesz, mert fontosabb vagyok, mint bármelyik lány. Ezt betartotta. Az egyetlen lánnyal, akivel nem csak egyszer volt kapcsolata, megszakított minden szálat. Mégsem értem, meddig kellene várnom rá, hogy rájöjjön, hogy én nem csalnám meg. Már két hónapja bizonyítok neki. Ő ezt nem kérte, de beleszerettem, és fogalmam sincs, hogy felejthetném el. Igazából még nem akarom elfelejteni. Azt akarom, hogy tudjunk bízni egymásban, és végre normális kapcsolatban lehessünk. De nem tudom, érdemes várnom rá? Hogyan győzhetném meg arról, hogy bennem érdemes bíznia? Ha mondom, az neki nem elég. Nagyon büszke, és fél a csalódástól.

 

Egy 18 éves lány

Válasz:
Semmiképp se azzal bizonyítsd a ragaszkodásodat, hogy teherbe esel. Lehet, hogy nagyon kedves volt ez a srác, amikor megtudta, hogy terhességi tesztet kellett csinálnod, de ahogy József Attila írja: „annyi sok mosoly, ölelés fennakad a világ ág-bogán”. Nem biztos, hogy nem maradna ott a tüske a szívében, ha egy kisbaba miatt nem tudná kiteljesíteni az életét, és nem olyan munkában dolgozna később, amit megálmodott. Esetleg kevesebb pénzt is keresne, emiatt kimondva-kimondatlanul bűnbakká válhatnál a szemében, a saját felelőtlenségét is elhárítva ezzel. Nem tudom, ez is egy lehetséges jövőkép, egy alternatíva, nem szükségszerű, hogy így történjen. Csak felvillantottam egy pillanatra, hisz az élet nagyon bonyolulttá tud válni, és nagyon szépek a nagy szavak, de előfordul, hogy ezek a külvilág taposómalma miatt nem realizálódhatnak, nem tudnak megvalósulni. Mindenképp keress fel egy nőgyógyászt és beszéld meg vele a későbbi biztos fogamzásgátlást, de a körzeti védőnő is segít ebben a kérdésben, addig menj, és intézd, amíg nem késő!

A bizalom nehéz kérdés, létezik az ún. „ősbizalom”, mely az édesanyával való mély kötődés során alakul ki. Ha ez valami miatt sérül, akkor nagyon nehéz utána bárkiben is vakon megbízni. Ahogy olvasom ezt a folyamatot, maga a srác is megnehezíti, hogy megbízhassanak benne (csapodár életmódja miatt), és olyan kapcsolatot építhessen fel, amiben ő is bizalmat kapna. Pedig csak a közvetlen megtapasztalás az, ami az alapélményeket korrigálni tudja. Nehéz a helyzeted, de mivel egy fiatalemberről van szó, akinek a személyisége még alakul, ezért mégsem teljesen reménytelen.

P. S.:
(Nyilván az ilyen esetekben a pszichoterápia lenne a legbiztosabb megoldás, ahol kellőképpen közeli, és mindemellett kellőképpen objektív is a kapcsolat ahhoz, hogy a bizalomról élményszintű képet kapjon valaki, és a saját helyzetét, a saját viselkedését is meglássa ennek alakulásában a közvetlen visszajelzések során. Ez egy „mintha” helyzet. Nagyon intenzív, közelibb kapcsolat, mint a legmélyebb barátság, és mégis objektív, hiszen megfelelő távolságot tart, ami fontos a problémára való rálátás miatt, így a személyiség – a várakozásnak megfelelően – jó irányban alakulhat. Nem biztos, hogy ez a fiú most önismereti terápiára szívesen járna. Mindenesetre ez jó megoldás lenne a számára, ha jelen helyzetét problémaként ismerné fel, és változtatni akarna.)

 

Dr. N. M. M.

 

Bad boys 

A probléma az, hogy vannak jó- és rosszfiúk. A jófiúk azok, akik majdnem mindent megtennének a barátnőikért (értem ezt úgy, hogy majdnem mindent úgy csinálnak, ahogy ahhoz éppen kedve van a barátnőiknek). Szóval aranyosak, illemtudók, kedvesek és szeretnek. És vannak a rosszfiúk, akik minden női szívet vonzanak, mert jólesik a lánynak megkapni egy ilyen menő srácot. De az a probléma, hogy az ilyen srácok többsége csak „arra” megy, és ha nem kapja meg a kellő időpontban, nem tud várni a lányra, otthagyja. Úgyhogy félő, ha a lány már beleszeretett. Nos, én ettől rettegek. Van egy srác, akiről mondják, hogy tipikus rosszfiú, mégis vonz benne valami. És lenne jófiú is, de nekem ő csak barát, nem szeretném, ha több lenne vele. Nem tudom, hogy mit kellene tennem. Jó lenne egy kapcsolat, de nem tudom, hogy még egyszer összetörheti-e valaki a szívem, vagy az csak karcolás lenne, mert már egy éve nem voltam igazán szerelmes.

 

Edit, 16 éves lány Győrből

Válasz:
Tudod, nekem erről egy mese jut eszembe egy gyönyörű lányról, aki csak font és font, nos, ő nem talált magához méltó társat, minden „jófiút” visszautasított. Egyszer előbukkant a cserjésből egy férfi, egész testét sűrű szőr borította. Kinyitotta a kezét, és a benne lévő tűzpiros erdei bogyókat a lány felé nyújtotta. A lány vakon követte őt az erdőbe, gyerekeik születtek és boldogan éltek, amíg meg nem haltak. A mese lényege, hogy ez a lény valami fontosat, valami vadságot tudott adni a lánynak, amit a többi fiú nem.
Arra azért figyelj, hogy csak olyan embernek add oda magad, aki utána nem dob félre, mint egy kifacsart citromot. Ezzel tartozol magadnak! Ha magadat nem tiszteled, félő, hogy becsapnak, átvernek, és egy szív nagyon tud fájni, ha újból és újból összetörik. Egy rosszfiút nem érdemes pusztán a rosszfiúságáért szeretni, mással is bizonyítsa azt, hogy érdemes a te figyelmedre. Tudd, hogy érték vagy, mert így tudod ezt közvetíteni mások felé is.

 

Dr. N. M. M.

 

Próbára tenni 

A párom mostanában olyanokat tesz, mintha már nem is szeretne. Pedig azt mondja, hogy szeret. Azt szeretném kérdezni, hogy ilyenkor mit kell tenni, vagy milyen módszerrel lehetne őt próbára tenni, úgy, hogy ő azt ne vegye észre?

 

Miranda, 16 éves vidéki lány

Válasz:
Nos a próbákkal az a gond, hogy mindenkinek más az értékrendje és mindenki máshogy mutatja ki a szeretetét és mindenki másképp is méri azt a másiknál. Pl. az a fiú, aki kiköti (valami oknál fogva), hogy ő sohasem fog rózsát vinni egy lánynak, nos ő a legsegítőkészebb lehet minden más dologban. Vakon kitalálja a másik igényeit, vágyait és segít azokat megvalósítani, nagyon jószívű. Megint mások nagy szavakat használnak, gyönyörű szerelmes leveleket írnak, de arra is sajnálják a pénzt, hogy egy fagyira meghívjanak. (Ezek a fukarok később a házasságban nagy-nagy gondot jelentenek, a saját gyerekükkel is ilyen kisstílűek. Mivel nagydumások, ezért sohasem gondolnánk, hogy ők lesznek az elsők, akik akkor hagynak cserben, amikor a legnagyobb szükség lenne rájuk.)

Van egy nagyon jó (igen humoros) könyv, az a címe, hogy „Amikor a királyfiból újra béka lesz!”, és a férfiak házasság utáni színeváltozásáról szól.

Mit szólnál hozzá, ha elmennétek kirándulni, vagy hajókázni valahová? Egy új környezet, változatosság bizonyára lángra tudná újra lobbantani a régi romantikát. Akkor te sem keresnél újabb bizonyítékokat a szerelmére, ha itt ismét egymásra hangolódhatnátok, szabadon beszélgethetnétek, nem igaz? Egy próbát megér!

 

Dr. N. M. M.

 

Bemutatkozás 

A barátnőm, akivel három hónapja járunk, be akar mutatni a szüleinek. Az anyukája mondta neki, hogy meg szeretne ismerni engem, és hívjon le hozzájuk. Én nagyon izgulok és félek, hogy lesznek kellemetlen szituációk, esetleg a csend elkerülése érdekében nekem ilyen helyzetben mit szabad kérdeznem tőlük (ha szabad)?

 

Tamás, 17 éves monori fiú

Válasz:
Kellemetlen témát nyilván ne feszegess, pl. ne kérdezz rá, hogy mikor és miért szoktak veszekedni, ha ez a téma spontán nem kerül szóba. Szerintem annak örülnek a szülők, ha a gyermekük szokásairól kérdezed, pl. mit szeret enni, kisgyerekként milyen volt, akkor is ilyen szép, intelligens, illemtudó stb. Mesélhetsz a hobbidról, hogy mit szeretsz, kertészkedni, a barkácsolásban vagy konyhában segédkezni. A barátnőd is adhat támpontokat, hogy miről beszélgess a mamájával, illetve, hogy a papájával tudsz-e közös témát találni, és mik azok a területek, amiket jobb első találkozáskor elkerülni.

 

Dr. N. M. M.

 

Tiltás 

Van egy fiú, öt hónapja vagyunk együtt. Neten ismerkedtünk meg. Négy évvel idősebb nálam, de totál belezúgtam. Szüleim eltiltottak tőle. Döntenem kellett: a családom vagy a barátom. A barátomat választottam, azóta szemétkednek velem. A párom bíztat, hogy minden rendbe fog jönni. De olyan nehéz. Mit tegyek, hogy elfogadjanak minket? Mert ha nem teszik meg, elmegyek, ha 18 leszek. Akkor már úgy sem akadályozhatnak meg, és nem is ütközik törvénybe.

 

Dóri, 17 éves vidéki lány Csajszi

Válasz:
Az idő múlása bizonyára javít a helyzeten. Addig meg valami olyan lovagias gesztussal próbálkozhat a srác, ami a szüleidet is meggyőzi a komolyságáról. Pl. anyukádnak virágot visz, vagy segít apukádnak autót szerelni, vagy amihez ért. Ne vegye nagyon a szívére, hogy most elutasítják, próbáljon a szüleid felé kedvesen és komolyan közeledni. (Amennyire a helyzet megengedi persze, hiszen nem jó, ha tolakodónak tűnik.)

 

Dr. N. M. M.


Szerelemből barátság 

Az lenne a kérdésem, hogy van egy lány, aki igazándiból tetszik, sőt nagyon jól kijövünk egymással, de az a baj, hogy nem akarok tőle semmit, mert én még nem vagyok úgymond érett, de amint meglátom, nem bírok magammal, mintha egy másik világban lennék. Már megbeszéltük hogy nincs köztünk semmi, de ez így nem állapot. A kérdés: képes lehetnék arra, hogy szerelemből barátság legyen, és ha igen, hogyan?

 

Vikror, 15 és fél éves Miskolci srác

Válasz:
Kedves Viktor! A kérdezők többsége inkább a fordított irányokra kíváncsi, te pedig szimpla barátságot szeretnél a nagy lángolásból, szeretnéd, hogy ez a vonzódás megszelídüljön. Ugye, így értsem, amit írsz? Merthogy nem érzed még érettnek magad egy kapcsolathoz? Tudod, azért én már hallottam óvodai szerelmekről is. Nos, nem tudom, hogy sikerülni fog-e az, amit kérdezel. Ehhez az kellene, hogy elteljen jó sok idő egymás társaságában, amikor a másik már nem jelent újdonságot egyáltalán, vagy pedig, hogy sokáig ne találkozzatok, vagy hogy kiszeress belőle valami komoly ok, pl. bántás miatt. Biztos, hogy ezt akarod? Az a gond, hogy a szerelem egy olyan imprinting-szerű dolog, mint a bevésődés a kiskacsánál, amikor kibújik a tojásból. Az első lényt fogja követni, és anyjaként elfogadni, szeretni, mihelyst a napvilágra jön a pelyhes kiskacsa. A szerelem is ilyen, vagy elmúlik spontán, de akaratunkkal befolyásolni nemigen tudjuk. Ez sok más érzelemnél nem így van, kognitív terápiával sok kóros érzést tudunk elmulasztani, de a szerelem nem ide tartozik.

 

Dr. N. M. M.

 

Egyedül vagyok 

Lenne egy problémám. Sokat vagyok egyedül otthon, és ez kihat rám. Már néha azon kapom magam, hogy magamban beszélek stb. Amúgy 13 éves vagyok. Főleg nyári szünetben, amikor minden második nap egyedül vagyok, és szinte semmi mást nem csinálok, csak a gép előtt ülök. Néha elmegyek itthonról a barátaimmal, de nem állandóan. Képes lennék arra is, hogy egész nap pizsamában legyek. Mikor a szüleimmel vagyok, akkor minden rendben. De ha egyedül, akkor semmihez nincs kedvem. Mit lehet ilyenkor tenni? Beteges dolog ez, amit művelek?

 

Piroska, budapesti diáklány

Válasz:
Túl nagy baj nem lehet, ha akkor nincsen hangulati problémád, amikor a felnőttek veled vannak. Próbáld strukturálni, beosztani a napodat. A gép előtt csak maximum egy órát ülj, mivel ez nem jó hatású a személyiségedre, ha állandóan számítógépezel. Jó lenne keresni valami jó tábort (pl. itt Pesten egészen olcsó úszótáborok vannak reggel 8-tól este 5-ig), vagy azon is gondolkodhatnál, hogy milyen képességedet szeretnéd fejleszteni. Pl. megtanulhatsz jól rajzolni, festeni. Olvasni is nagyon hasznos elfoglaltság. Tehát gondold át, hogy mit lenne jó csinálni egymagadban, illetve a barátokkal, és tervezzétek meg a napjaitokat. Ne hagyjátok, hogy csak úgy elússzon az idő, pl. kétórás beosztási rendszerben. Ha nem is sikerült mindent megvalósítani, a második órában lépj túl a következő napirendi pontra. Szüleidet is megkérheted, hogy segítsenek ebben, adjanak neked feladatokat, és beszéljétek meg, hogy mit sikerült teljesíteni. De a legjobb lenne, ha felnőttek között lennél, akár úgy is, hogy táborokba mész. Kereshetsz olyan időtöltést, kulturális csemegét, amivel szívesen foglalkoznál olyan nyári táborban, ahol olyan felnőttek foglalkoznak a gyerekekkel, akik ehhez jól értenek. Pl. állatkerti tábor, mandala-festő tábor, rajztábor, önismereti tábor – a 
www.kagylokurt.hu -n találni ilyet.

 

Dr. N. M. M.

 

Félek a fiútól 

15 éves lány vagyok. Van egy tőlem öt évvel idősebb fiú, aki nagyon szeret, de én őt nem. Pár nappal ezelőtt megkért, hogy járjak vele, mire „nem”-et mondtam neki azzal az indokkal, hogy még az ex-pasim hatása alatt vagyok, a volt barátomat szeretem, ami nem igaz. El szokott mostanában látogatni az utcánkba, és ma elkezdett beszélgetni a bátyámmal valamit. A testvérem engem nagyon félt minden szempontból. Velem már nagyon sok fiú akart járni, de mindig sikeresen lekoptattam magamról őket, akikkel nem akartam járni, és nem volt semmi bajom utána. Ettől a fiútól félek. Mit mondjak neki, hogy leszálljon rólam?

 

Zsanett

Válasz:
Beszélj a bátyáddal, kérd meg, hogy ne kezdjen barátkozni ezzel a fiúval, mert félsz, hogy csak azért szólította meg őt, hogy hozzád közelebb jusson, és te ezt nem szeretnéd. Nem írtad meg, mi az alapja annak, hogy félsz ettől a 18 éves fiútól. Ha van bárminemű okod rá, akkor azt javaslom, hogy egyik délután hívd fel a 
NaNe Egyesület egyik munkatársnőjét (Nők a Nőkért Egyesület) a 06-1/267-4900 budapesti számon, ő tudni fogja, hogyan segítsen neked az ügy megoldásában úgy, hogy ne legyen belőle semmi károd.

 

Dr. N. M. M.

 

Mi lenne a jó? 

Van egy fiú, Ádám, akivel múlt hét szerda óta járok, és lassan egy éve ismerem. Nem tudom, hogy mit érzek iránta, de ő már azt mondja, hogy szeret, meg minden. Msn-en is kint van neki két szív között a nevem, én meg még azt se tudom, hogy kibírjuk-e egymás mellett egy hétig is. Beszéljek vele arról, amit érzek, vagy hagyjam alakulni a dolgot, és majd lesz valami? Nagyon jó vele lenni, mert aranyos, jó fej. Igaz, beszélgetni nem tudunk túl sok mindenről, ez is kicsit zavaró, de ez változhat, igaz? Egy suliba járunk, és azon is aggódom picit, hogy mindig rajtam fog lógni a suliban, és nem lesz időm a barátaimra. Nem tudom, mit csináljak. Látom rajta, hogy ragaszkodó típus, és mondta is, hogy ha rajta múlik, örökre együtt leszünk. Ő máris komolyan gondol mindent, de én erre lehet, hogy nem vagyok még készen. Nem úgy indítottam el ezt a kapcsolatot, hogy örökre együtt leszünk, hanem hogy megpróbáljuk.

 

Ibolya, 15 éves szegedi lány

 

Válasz:
Kicsit megijedtél ettől a nagy ragaszkodástól. Nem biztos, hogy le kell hűtened rögtön és elmondani, hogy te (még) nem osztozol a nagy hőfokú vonzalmában. Azt azonban megteheted, hogy jelzed, hogy neked mik az elvárásaid. Pl. igényt tartasz nagyobb szabadságra, és nehogy azt gondolja, hogy neked az ő életén kívül nem lesz más fontos dolog az eszedben. Te egy olyan lány vagy, aki lényegesnek tartja a barátnőkkel való kapcsolatának ápolását is, ezt már most jelezheted az elején.

 

Dr. N. M. M.

 

Túl jó vagyok neki 

Szokásos tini problémáról lenne szó. 14 éves lány vagyok, és kb. egy éve kezdtem el keresni a fiúk társaságát. Nagyon jól kijövök a jó fejekkel. Van egy, akivel másfél éve valami összeköt. Eleinte a volt barátnőmért rajongott, de miután az csúnyán megalázta az osztály előtt, kiábrándult belőle. Én megsajnáltam és összehaverkodtam vele. Azt tudni kell róla, hogy az osztály szégyene (én pedig elég kemény személyiség tudok lenni, a fiúk nem annyira közelednek, már csak a kinézetem miatt sem), de én láttam benne a lehetőségeket. Az a baj, hogy szegény annyira el van keseredve, hogy nem vesz tudomást a szurkálódásról, és tovább próbálkozik a bevágódással. Én így is láttam benne a jót! Aztán egyszer elmentünk sétálni, és témába jöttünk mi. Az lett a vége, hogy ő próbált engem lebeszélni magáról, mondván: én jobbat érdemlek. És nem akart magához engedni, nem hagyta, hogy szeressem, mert én túl jó vagyok neki. Aztán arra ébredtem rá, hogy mondana valaki is ilyet, hogy valaki hagyja ott, mert neki túl jó? Nem hiszem, szerintem azért mondta, mert én nem tetszettem neki. Azóta nagyon csúnyán viselkedem vele, mert hazudott. Ő pedig hülyéskedik, és közel próbál hozzám kerülni. Vajon mit akarhat? Soha nem mond semmit, de mikor más fiúkkal vagyok, előhozza ezt a kis beszélgetést. Én még mindig meg tudnék neki bocsátani, de kicsit változnia is kellene. Régóta gyötör ez a dolog.

 

Renáta, 14 éves lány Gyálról

Válasz:
Sajnos előfordul, hogy ha valakinek nincs túl sok önbizalma – pláne ha még aktuálisan depressziós is –, akkor ilyen „bután” viselkedik. Mármint, hogy megpróbálja magáról lebeszélni a másikat, mert tényleg úgy érzi, hogy ő egy csődtömeg, és meg van győződve róla, hogy azzal tesz jót, ha a másikat elengedi.

 

Dr. N. M. M.

 

Miért csak az idősebbek? 

Én egy 17 éves lány vagyok. Azt szeretném kérdezni, hogy rám miért csak a 20-nál idősebb pasik ragadnak? Most van egy pasi, aki 27 éves, vele szoktam msn-ezni. Ő azt mondja, hogy soha nem hazudna nekem, meg hogy most van egy lány, akit szeret, csak a lánynak idő kell. Ez nekem rosszul esik! És mindig azt írja nekem, hogy aranyos vagyok, szép, csinos. Mindig kioktat szex témákról. Úgy érzem, hogy kezdek beleszerelmesedni! De én nem tudom, hogy ő mit érez. Vagy csak ki akar használni? Meg nagy is a korkülönbség! Hagyjam vele abba, vagy mit tegyek?

 

Dorina Debrecenből


Válasz:
Szerintem keress magadnak inkább a korodbeliek közül barátot. Anyukádat nem tudod megkérni, hogy ő beszéljen veled inkább először ilyen kényes témákról, ő mondja el róla, amit tudnod kell? Megbeszélheted a szüleiddel ezeket?

 

Dr. N. M. M.

 

Csak addig kellettem? 

Én egy 18 éves lány vagyok, és már lassan 7 hónapja együtt vagyok egy 23 éves fiúval. Minden rendben volt, és a szülőkkel is jól kijövünk, mindkettőnk szülei szeretik a másikat, és örülnek, hogy együtt vagyunk. Sőt édesanyja már unokákról is beszél! Ezzel nem is lenne probléma, de én vele feküdtem le először, és sokszor úgy érzem, hogy azóta megváltozott velem. Mindig át szokott hívni a faluban lévő programokra, és most nem hívott. Csak a haverjaival akar menni. És én véletlen pont ott voltam, és ahhoz képest, hogy azt mondta, siet arra a programra, ott sem volt. Nem tudom, mi a baj. Eddig rendben volt minden. És félek, hogy csak addig kellettem neki, míg megfektet. Bár már bizonyította, hogy ez nem így van, de most fura a viselkedése. Nem értem mi lehet a probléma. Vagy lehet, hogy csak szimplán egy pasis estét akartak tartani?

 

Edina Érdről

Válasz:
Nos, ahogy írod, a szüleinek is bemutatott és büszke volt rád. Lehet, hogy ő is megijedt a szülei ilyetén elvárásától, hogy már unokákat várnának tőle, és ezért lazított egy kicsit a hámon. Nagyon nehéz az egyensúlyt megtartani egy férfinál, hiszen az ő vonzódásuk olyan, mint a gumikötél, ha közelebb kerülnek, igénylik a távolodást. „A nők a Vénuszról, a férfiak a Marsról jöttek” írójának bestseller könyvei foglalkoznak ezzel a témával részletesen. Azért én rákérdeznék, hogy mit csinált a kifogásolt időszakban, és hogy miért hazudott.

 

Dr. N. M. M.

 

Reménytelenül szerelmes 

Egy éve reménytelenül szerelmes vagyok egy fiúba – nevezzük Zsoltinak. Egy ideig nagyon jóban voltunk, nagyon-nagyon sokat lógtunk együtt, aztán besétált a képbe egy lány, akit ismerek, az osztálytársam, és a fiúnak úgy láttam, bejött. Ettől teljesen kiborultam, és öngyilkossággal próbálkoztam. Nem tudom elfelejteni a fiút, aki mostanában észre sem vesz. Ettől teljesen depressziós lettem. Mit tegyek?

 

Laura, 15 éves lány, Dunaújvárosból

Válasz:
Mindenképpen kérj szaksegítséget, ha ilyen súlyos tettre szántad el magad annak idején. Bizonyára van pszichológus, gyermekpszichiátriai szakrendelés a lakókörnyezetedben. Ide beutaló nem feltétlenül szükséges, de azt javaslom, hogy a gyerekorvosoddal is oszd meg a problémát, ő elmondja, hogy hová tudsz fordulni, beutalót is szívesen ad, így nem neked kell keresgélni! Ha pszichésen jobban leszel, akkor mindjárt több esélyed lesz. A rossz hangulat rá „van írva” az arcunkra. Felnőtteknél a bőr turgora (rugalmassága) is megváltozik depresszióban, így idősebbnek néznek ki ilyen állapotukban, mint valójában. Persze, ez visszafordítható állapot, nem kell megijedni! Majd meg fogod látni, ha a hangulatod javulni fog, szívesebben beszélgetsz az emberekkel, más színben látod a világot, és valószínűleg hozzád is szívesebben közelednek majd a társaid (lehet, hogy ez a fiú is), mint ha szomorú vagy. Ez azért van, mert sokszor nem tudják, hogyan vidítsanak fel, hogyan viselkedjenek a környezetedben, és mivel nem tudják jól kezelni a helyzetet, ezért önkéntelenül igyekeznek elkerülni azt.

Dr. N. M. M.